ساختار درونی اردشیرخوره (شهرهای ساسانی)

27 مرداد 1403

فهرست مطالب

طراحی هندسی و سازمان‌دهی فضایی شهر


شهر اردشیر خوره از یک دیوار پشت‌­بند، خندقی به عرض 55 متر و یک حصار خشتی با چهار دروازه اصلی منظم در دو محور اصلی تشکیل شده است. دایره شهر به قطر حدود دو کیلومتر، توسط 10 محورخیابانی به 20 قطاع تقسیم می‌شود. در مرکز شهر، دایره‌ای به قطر حدود 400 متر، توسط دیواری از باقی شهر متمایز شده است.
Picture4 copy.png ساختار درونی اردشیر خوره

شهر اردشیرخوره-هوف, د. (1375). شهرهای ساسانی در نظری اجمالی به شهرنشینی و شهرسازی در ایران-محمدیوسف کیانی

در حلقه مرکزی شهر، برج عظیم چهارگوشه‌ای قرار دارد که ساختار درونی اردشیرخوره را در مرکز شهر به شکلی نمادین نشان می‌دهد. این برج، محل نگهداری آتش و جایگاه شاه در مرکز حکومت ساسانی بوده است.

بنای طربال و نام‌های آن در متون تاریخی


یک برج عظیم چهارگوشه به ضلع 20 متر و ارتفاع 40 متر در محل تقاطع محورها واقع است. این برج حاوی پلکان مارپیچ بوده که امروزه دیوارهای خارجی و پلکان‌ها خراب شده‌اند و فقط هسته مرکزی به ضلع 9 متر باقی مانده است. کارکردهای گوناگونی برای این برج برمی‌شمارند. از جمله محل نگهداری آتش، جایگاه نمادین شاه در مرکز حکومت ساسانی، محلی برای انجام مساحی در سطح شهر و دشت و برج دیدبانی. در متون تاریخی سده‌های نخست اسلامی از این برج با نام‌های ««ایران‌گرده»،««ایوان‌گرده»،«طِربال» و ... یاد کرده‌اند.
Picture3 - Copy.jpg

بنای طربال- نگارنده

تخت‌نشین؛ نمونه‌ای کهن از پلان چارتاقی


بنای ««تخت‌نشین»نیز در داخل حلقه مرکزی شهر، نزدیک به دیوار، در شمال حلقه، قرار گرفته است. این بنا، ترکیبی از یک چارتاقی و چهار ایوان پیش‌آمده در هر ورودی آن است. فضای مرکزی چارتاقی با گنبد آجری پوشیده بوده است و دیوارها از سنگ تراش‌خورده مکعبی با بست‌های فلزی ساخته شده‌اند. پلان تخت‌نشین، یکی از نمونه‌های نخستین پلان چارتاقی شناخته می‌شود که اثرات آن در معماری اسلامی به اشکال گوناگون، قابل مشاهده است.
Picture1.jpg طربال ساختار درونی اردشیر خوره

بنای تخت‌نشین- یونسکو

کاربری‌ها و توزیع فضایی درون شهر

علاوه بر این دو بنا، که به ‌نظر می‌رسد تنها ابنیه سنگی ساسانی در شهر هستند، در محدوده داخلی شهر، تعدادی
خرابه به صورت تپه وجود دارد که بر اساس موقعیتشان که روی محور اصلی یا مجاور آن واقع شده‌اند، ممکن است به تأسیسات شهری تعلق داشته باشند. دو گود بزرگ نیز در نزدیکی بنای تخت‌نشین، احتمالاً، حوض‌های آب هستند و به لحاظ کارکردی با بنای تخت‌نشین ارتباط داشته‌اند. بدین ترتیب می‌توان تصور کرد که در داخل دایره مرکزی شهر، فقط ابنیه مذهبی، اداری، تشریفاتی و دولتی قرار داشته‌اند در حالی که در دایره خارجی و بزرگ‌تر شهر، ابنیه ساکنان شهر بوده است و قسمت وسیعی از آن را به احتمال زیاد، خانه‌های ساده و یک‌طبقه، باغ‌ها و حیاط‌ها تشکیل می‌دادند.
Picture2.jpg

محدوه حلقه داخلی شهر اردشیرخوره و بنای طربال-نگارنده
ساختار درونی اردشیرخوره به وضوح نشان‌دهنده نظم و انسجام در طراحی شهری ساسانی است که در آن تمامی بناهای مذهبی، اداری و دولتی...

دربارهٔ این یادداشت نظر دهید

تماس با ما

تهران، ولنجک، میدان شهید شهریاری، بلوار دانشجو، دانشگاه شهید بهشتی، دانشکدهٔ معماری و شهرسازی، مرکز نوآوری

021-29902870 (+98)

info@matnavis.com